Losningen pa problemet med bostadsbristen

Att det är bostadsbrist på ett flertal orter runt om i landet är ett faktum. Och det är inte bara flyktingsituationen som har lett till detta, utan är något som har varit på tal länge. De flesta kommuner har detta problem, och man beräknar att det påverkar över 90% av befolkningen. Framför allt handlar det om en brist på hyresrätter, eller bostäder som inte bara de rika har råd med.

Building.

Det är främst de unga som har det svårt med att komma in på bostadsmarknaden, och naturligtvis de som kommer nya till Sverige. Men det kan lika gärna vara ett äldre par som vill flytta från ett större boende till en lite mindre lägenhet.

Bygga smart för att lindra bostadsbristen

I ett antal kommuner bygger man nytt, men det är varken tillräckligt eller i den prisklass som behövs allra mest. Många gånger är bostäderna redan uthyrda nästan innan de hunnit byggas, köerna är långa och alla vill ju bo i attraktiva områden. Därför är det viktigt att komma upp med smarta lösningar för att kunna bygga mer på kortare tid.

Smarta modulbyggnader är Timbecos specialitet. Detta är något som med fördel kan användas för att snabba på ett bygge, utan att dra ner på kraven för kvalitet och komfort. Förutom att det går fort att sätta upp så är det även ekonomiskt lönsamt. För pengar har alltid varit ett problem som de flesta kommuner dras med. Om man kan bygga flera ekonomiska bostäder så har vanligt folk en chans att flytta in. Den största delen av de som söker bostad är unga eller pensionärer, två grupper som vanligtvis inte har så mycket pengar att röra sig med.

Bygga själv

Ett sätt att få ett bra hus är att bygga det själv, men återigen är det ofta kostnaden som kommer i vägen. Därför kan en smart lösning här också vara snabba hus som är enkla att sätta upp. Samtidigt ska det vara robust för att hålla väder och vind ute. Annars kommer snabbt kostnaden för uppvärmning bli mer än vad det kostade att bygga huset. Ett smart alternativ för den som vill ha ett hållbart hus är massivträelement som garanterat skyddar huset på bästa sätt.

En del av bostadsbristen gäller även privat boende, det vill säga bostäder som folk vill köpa. Därför kan alternativet med att bygga själv, med tillräckliga avdrag och billiga lösningar, ibland vara ett av de bästa. Ofta är det dock i storstäderna som de flesta har problem med att hitta en bra lägenhet att hyra eller köpa, det går ju ofta hand i hand med var jobben finns. Därför faller mycket av ansvaret för att lösa bostadsbristen på kommunerna och regeringen.

Ett stort problem på alla sätt

Den stora bostadsbristen kan påverka samhället på flera olika sätt, och inte bara på den personliga nivån. Undersökningar visar att det inte alls är ovanligt att folk tackar nej till jobb på vissa orter, framför allt Stockholm och andra större städer, på grund av de stora svårigheterna med att hitta en lämplig bostad. Många delar tillfälliga hyresrätter, vilket är en otrygg och ibland jobbig situation.

Det sägs till och med att välfärdsstaten kan vara hotad eftersom de som jobbar inom vård och omsorg inte hittar bostad i närheten av jobbet, eller i alla fall på rimligt avstånd. När man lägger samman allt detta visar det att kommunens eller regionernas utveckling kan bromsas eller hämmas. Därför är det viktigt med smarta lösningar på bostadsbristen- och det snabbt.

Framtidens byggen

Det gäller alltså att hitta snabba lösningar, men de behöver inte alltid vara permanenta. I den här artikeln i Sydsvenskan kan man läsa mer om hur byggmoduler ska lindra bostadsbristen. Dessa kan smällas upp på nolltid, och kräver bara tillfälliga byggnadslov. Tanken är ofta att de ska fungera tillsvidare, som ett snabbt svar på bostadsbristen, men kanske i längden ersättas av permanenta bostäder. Bland annat har de använts för att bygga studentbostäder, med hög funktionalitet och utnyttjande av ytorna.

Många anser att detta är en av de smartaste lösningarna på bostadsbristen. Bygga små lägenheter så billigt som möjligt, vilket bland annat inkluderar att sätta ihop dem på kortast möjliga tid. Med traditionella byggmetoder är detta inte alltid möjligt, men genom att använda moduler så har ju en stor del av arbetet redan gjorts i fabriken. Att sätta ihop dem tar inte allt för lång tid och vid behov kan ett fyra våningar högt hus sättas ihop på mindre än två veckor, som man gjort på vissa orter.

Förhoppningsvis kan moduler och andra smarta lösningar komma till rätta med problemet med bostadsbrist. Innan det går så långt att omsorgen och andra delar av samhället blir lidande. Det gäller att skapa en gynnsam situation där man kan finna bostad där jobbet finns, vara fri att välja var man vill bo och jobba.

 

 

 

 

 

Sigge