Om osäkra sommarjobb och fackförbund

Att få sitt första jobb är en upplevelse som de allra flesta minns under hela sitt liv. Det är ju trots allt en stund då man tar sina första steg som en självständig individ som varje månad förväntas utföra ett antal uppgifter och för detta få betalt. Med arbete kommer helt enkelt ansvar – för såväl individen som den arbetsgivare som anställer personen i fråga.

625-5-om-osakra-sommarjobb-och-fackforbundMånga ungdomar väljer i tonåren att också söka sommarjobb för att på så sätt skaffa sig arbetslivserfarenhet som kan vara positiv att ha när de sedan kommer ut i arbetslivet på riktigt. Tyvärr är osäkra sommarjobb något som drabbar en del av dessa unga eftersom arbetsgivarna i vissa fall nyttjar det faktum att de kanske inte känner till alla rättigheter man har som arbetstagare. Exempelvis semesterlön är något man har rätt till oavsett om man jobbar heltid tills vidare eller har ett sommarjobb under en period.

En hel del unga har säljare som sitt första yrke. Detta är inte särskilt konstigt med tanke på att denna typ av jobb ofta är relativt enkla att få och passar ungdomar som vill kunna jobba flexibelt. Säljarnas Riksförbund är ett fackförbund för säljare som är ett populärt val i branschen för de som vill ha råd och stöd kring sin tjänst och vilka rättigheter man har i jobbet. Att söka sig till ett fackförbund är idag mycket vanligt och fungerar bra för såväl unga människor som äldre.

Fördelar med att gå med i ett fackförbund

  • Du kan få råd och stöd om något går fel på arbetsplatsen och du känner att du önskar kunnig representation.
  • Du kan få information om vilka rättigheter du faktiskt har.
  • Du är en del av en större grupp och kan därmed få allmänt bättre villkor på arbetsplatsen som fackförbundet kan förhandla fram åt dig.

Det är dock inte bara osäkra sommarjobb som kan orsaka problem för arbetstagare. Idag är flera typer av tjänster upplagda så att man som medarbetare inte har samma trygghet som kanske gällde för tjugo år sedan. Tidsbegränsade tjänster och sådana där man enbart får betalt i provision är några exempel på detta.

Många människor är intresserade av att gå med i ett fackförbund men känner sig fundersamma på hur man bör tänka när man gör sitt val. Det finns dock ett par tips som kan hjälpa till vid beslutet.

Tips när du väljer fackförbund

  • Se över din budget. Investeringen i ett medlemskap i fackförbund är i majoriteten av fallen väl värt det men kostnaderna kan skilja sig åt. Genom att göra upp en budget vet du vad du har möjlighet att betala. Känner du dig osäker på hur du gör upp en bra budget kan du alltid fråga någon som är kunnig inom området eller söka på nätet efter förslag på hur du ska kalkylera.
  • Läs all information som finns om de olika fackförbunden som jobbar inom ditt område. Sök också på fackförbundsnamnet för att få ta del av rekommendationer och omdömen från medlemmar. Dessa kan vara värdefulla att läsa för alla som vill välja rätt.
  • Fråga runt i ditt nätverk. Kanske har någon i din bekantskapskrets ett bra tips på ett fackförbund som jobbar för att motverka osäkra sommarjobb och andra typer av tjänster i samhället. Se bara till att höra dig för med människor du verkligen litar på så att du får bra svar.
  • Innan du betalar in medlemsavgiften – kom ihåg att läsa villkoren för ditt medlemskap så att du vet exakt vad som gäller om du hamnar i en situation där du önskar hjälp eller känner att du har rätt till en viss sorts hjälp. Om något känns tveksamt bör du alltid ställa frågor. Alla seriösa fackförbund är mer än glada att besvara dem. Gör de inte det bör du fundera på om ett annat fackförbund kanske är ett bättre val.

Även i media skriver man ofta om anställningar av olika slag och i den här artikeln i Norrtelje Tidning skriver man om osäkra sommarjobb. Detta är en het potatis för alla som på något vis kommit i kontakt med ämnet och en artikel som är bra att läsa för såväl unga människor som deras föräldrar.

 

Sigge