Gamification – vägen till framtidens jobb 

104-6-1-gamification-leder-till-nya-jobb

Egentligen är det ganska logiskt med gamification. Att använda något som de flesta redan tycker om och förvandla det till ett verktyg för ökad produktion. Det är faktiskt riktigt genialiskt. Många har inte hört talas om det ännu, men det är helt klart en växande trend på ett flertal arbetsplatser. Eftersom

Det passar naturligtvis inte in på alla arbetssituationer. Men på ett stort antal företag så är det mycket grupparbete. Eller olika personer bidrar till helheten, men det är sällan som en och samma anställd gör allt arbete själv. Denna form av arbetsgång är extra inbjudande för gamification, även om det naturligtvis går att utnyttja den på flera olika sätt.

Vad är gamification?

Som namnet antyder så bygger det på en form av dataspel.  Programmen har utvecklats baserat på spelens grundläggande principer. De engagerar användarna, det vill säga medarbetarna, på ett sätt som vanliga arbetsmetoder aldrig riktigt klarar av. Det handlar om att styra och leda arbetet så att alla trivs. Samtidigt som de på ett naturligt sätt väljer att ge av sitt allra bästa. Bisevos ledarskapsutbildning ger dig verktygen du behöver för att lyckas som chef.

Eftersom det är ett relativt nytt begrepp så kan det vara bra att skaffa tillräckligt med information först. När det sedan introduceras på arbetsplatsen kommer du att direkt kunna använda det. Troligtvis blir det en stor framgång redan från början, för de flesta tycker om att spela spel. Utmaningar och hinder som ska överkommas leder till att arbetet flyter på utan att man riktigt märker av det. Bisevos föreläsning inom gamification för företag i Sverige.

Utnyttja de hjälpmedel som finns

Som ledare är det viktigt med kunskap. Kanske inte alltid detaljer om hur saker fungerar, men i alla fall bör en bra ledare ha insikt om vad som finns tillgängligt. Ibland kan det vara svårt att hänga med i svängarna för den elektroniska utvecklingen går nästan med ljusets hastighet.

Det grundläggande är naturligtvis datorer, men sedan växer det till sig rejält. Gamification är bara ett av det mest populära, det finns flera olika program och plattformar som kan göra att verksamheten flyter på lättare. Varje bransch har sina egna specialiteter, och program som matchar. Ibland finns det valmöjligheter inom varje program eller system, och du kan bygga på eller dra ifrån vartefter behoven skiftar. Det är viktigt att ledare får utbildning i digital koll enligt en artikel i Svenska Dagbladet.

Det måste inte handla om dyra och exklusiva program. Många gånger kan det räcka med att veta hur du ska utnyttja de du har maximalt. Lär upp de anställda och låt dem vara en del av utvecklingen. Den som jobbar med en viss uppgift eller program kan ofta komma med mycket bra feedback för hur något kan förbättras.

View of empty office

Spela på arbetstid

När du har ett arbetssätt som är intressant eller roligt så är det enklare att ge mer av dig själv. gamification kan vara nyckeln till detta. Med dessa program är det också möjligt att spela mot sina kollegor, så att säga. Allt beror på vad företaget driver med och hur de vill utnyttja denna möjlighet till att spela på arbetstid. Intrernetworld skriver om hur gamification-strategier blir allt vanligare. Läs mer om detta spännande ämne här.

Förutom att det är ett roligt sätt att jobba på så är de flesta redan kunniga i strategierna och metoderna. Det är ganska få idag som inte spelar spel, tack vare att de är så pass billiga och lätt tillgängliga. Ett stort antal personer tillbringar flera timmar varje dag eller vecka med att spela spel. Detta gör att det nästan känns naturligt att introducera en arbetsmetod grundat på dess principer. Det blir en naturlig övergång och kräver inte allt för mycket upplärning.

Gamification bra till mycket

Vartefter som utvecklingen fortsätter att gå framåt så kommer det helt säkert att utöka gamifications användningsområde. Hela tiden så utmanar utvecklarna sig själva att förbättra och förfina de program eller metoder som redan finns. Och det är helt naturligt att bygga på något bra som fungerar. Att se på nya vägar att använda det eller kanske justera vissa saker som visat sig inte vara de allra bästa. så har det alltid varit inom teknikens värld. Gamification är framtidens sätt att hitta nytt jobb. Läs mer i den här artikeln från Computer Sweden.

Det är alltså mycket troligt att gamification kommer att spridas ännu mer. Redan nu är det individuellt anpassat och därför ännu mer effektivt. Företagets beteende eller sätt att arbeta analyseras, och sedan grundas programmet på detta. Detta kallas för OBM och är en viktig del av processen. Sedan uppmuntrar gamification gruppkänslan, när alla jobbar tillsammans för att nå fram till målet. Samtidigt så belönas alla personligen, allt efter sin egen prestation.

Alltid nya nivåer i spelet

En fördel med gamification är att det finns möjlighet till att nå både personliga mål samt som grupp. Det är en sorts tävling men du kan ändå bli belönad utifrån vad du själv åstadkommer. Denna metod av utmaningar och vinster har visat sig vara mycket effektiv. Lite lagom tryck gör att de anställda pressar sig lite mer. Alltid inom ramarna för vad som är lagom, men ändå lite mer än vad de troligtvis hade gjort med traditionella metoder.

Det ska bli intressant att se vart gamification fortsätter. Om några år kanske det är normen på arbetsplatserna och ett sätt att få saker och ting gjorda. Det kommer helt klart att ha utvecklats ytterligare, kanske med nya nivåer och utmaningar. Precis som vanliga dataspel är helt annorlunda idag än de var för bara några år sedan, så finns det stort utrymme för utveckling här. Det har potential att bli något riktigt stort.

Gamification in i framtiden

Det är alltid svårt att förutsäga vad som kommer att hålla i sig och bli något allt större i framtiden. Elektronikens utveckling är något alldeles fantastisk. Men de senaste årens intresse för spel har fortsatt och gått framåt. Det är ingenting som kommer att försvinna, tvärtom. Det verkar därför naturligt och logiskt att säga att även gamification kommer att finnas där. För det är helt onödigt att bytta ut något som fungerar. Däremot så kommer det med all sannsynlighet att byggas på och kanske förändras en del. Finslipning och ytterligare nivåer eller moduler kan göra det hela ännu mer effektivt.

104-6-3-gamification-nytt-satt-att-jobba

För det är just detta som har lockat arbetsplatser att pröva på gamification, något som de aldrig ångrat. Alla vill vara så effektiva som möjligt, skapa en atmosfär på arbetsplatsen som uppmuntrar folk att göra sitt bästa. Allt fler skickar sina anställda på spa-resor och köper fruktkorgar åt dem. Man ändrar om i kontorslandskapet och köper krukväxter. Dessa tilltag är alla ett sätt att få arbetstagarna att må bra och trivas. För statistiken visar att detta leder till större vinst för verksamheten.

Därför kommer helt säkert gamification att bli allt större. Det är ett sätt att arbeta på som tilltalar de flesta. Lite tävling som sporrar dig till att ge mer av dig själv. Men samtidigt vinster och belöningar för ditt hårda arbete. De allra flesta vet vilken härlig känsla det är när du mött alla utmaningar och kan gå vidare till en ny nivå. Samma sköna känsla kan du ha på jobbet, till nytta för både dig och din arbetsgivare.

 

Sigge