Webbaserat arbete gör dig mer effektiv  

Det är viktigt att vara effektiv, men det bör ske utan stress. Annars blir det jobbigt att gå till kontoret eller vad man än sysslar med. Sjukskrivningarna ökar och produktiviteten sjunker, det raka motsatta till vad man egentligen vill åstadkomma. Därför är det viktigt att analysera jobbsituationen och komma fram till en bra lösning för att vara effektiv utan allt för mycket stress.

Cropped image of man using laptop at desk in creative office

En liknande analys eller utvärdering kan vara till nytta inom flera områden i livet. Poängen är att utnyttja sin tid effektiv men inte skapa för mycket press så att det blir jobbigt. Det spelar ingen roll om det är fråga om relationer med kunderna eller städningen av hemmet. Ordspråket säger att tid är pengar men samtidigt så kan tiden användas till sådant som är ovärderligt. Typ att leka med barnen eller besöka en gammal god vän.

Organisation basen för effektiv arbetstid

Ingen kan jobba utan de rätta verktygen, och det samma gäller för de som sitter på kontor. Bra telefoner, datorer, skrivare och en ordentlig uppkoppling till nätet är grundläggande i dag. Det kan kosta en slant att komma igång när man startar upp en verksamhet, men utan de rätta redskapen blir det svårt att gå framåt. Däremot så måste inte allt köpas nytt redan från början. Hos ITO Nordic i Stockholm kan du leasa skrivare och slippa dyra kostnader.

Detta är en bra ide’ och leder till en effektiv men ändå inte dyrbar arbetsplats. Genom att titta runt på vilka nätleverantörer och liknande lösningar som finns så kan man också spara pengar. Utan att ge efter på kvaliteten, den måste alltid finnas med i beräkningarna. Men internet måste fungera, det finns inte utrymme för den stress som IT-problem kan skapa. Många jobbar idag uteslutande eller delvis uppe i molnet. Eller så har man kontakt med kunder över hela världen genom videokonferenser och nätsamtal. Bra verktyg är alltså något som bör ges prioritet. På ITO Nordics hem

sida finns mer information.

Väl fungerande arbetsplats

När allt är på plats så är det bara att sätta igång. Men även här krävs det eftertanke och analys, hur uppgifterna bör fördelas och i vilken ordning de ska utföras. En del avdelningar har lyckats fördubbla sin effektivitet utan att anställa flera personer, och inte heller genom att lägga allt för mycket jobb på de som redan finns. Man kan hyra in en konsult som analyserar och lägger upp en affärsplan som fungerar på flera olika nivåer. ITO Nordic bland många fler är medlem i City Business Club.

Förutom att ha bra verktyg, ordentliga datorer och skrivare, så är arbetsmiljön viktig. Allt flera målar om kontoret, köper in lite växter och skapar trivsel bland de anställda. Man åker på en spa-helg eller kickoff, för att bygga upp en teamkänsla. Allt detta tas sedan med tillbaka till kontoret och gör att alla fungerar bättre tillsammans. Det kan verka som en rosig dröm, men statistiken visar att dessa tilltag är mycket effektiva och produktiva.

Jobba på nätet

Förutom att öppna en rad med möjligheter för datahantering och kommunikation så är nätet en arbetsplats för en växande skara personer. De har inget kontor, eller uppehåller sig där allt mer sällan. Istället kan de befinna sig var som helst och jobba, för allt sker online. Detta har visat sig vara ett effektivt sätt att få kompetenta medarbetare till en rimlig kostnad. Dagens Industri skriver här om hur webbaserat arbete och bra dokumenthantering kan få dig att arbeta effektivare och må bättre på jobbet.

De allra flesta håller med om att när allt fungerar och man har de rätta redskapen så blir det lättare att jobba. Något som många är glada att slippa är också lång pendling till jobbet. Allt fler företag erbjuder sina anställda möjligheten att jobba online. Kanske inte varje dag men i alla fall någon eller flera dagar i veckan. Man checkar in på morgonen eller under dagens lopp, kanske med ett konferenssamtal där alla kopplar upp sig. Eller så får personalen sina projekt och ett datum när de ska leverera.

Fördelar med webbaserat arbete

Att jobba i molnet eller genom nätet har sina fördelar. Det har visat sig att många jobbar bättre när de slipper stressen med att pendla eller vara borta hemifrån hela tiden. Ofta är det lättare att få mer kompetent personal eftersom de som har barn också kommer med i bilden. När det är fråga om projekt så kan de ju jobba när barnen sover eller partnern är hemma. På detta sätt slipper de falla bort från jobbmarknaden under ett par år, medan barnen är små. Plus att de ger en större inkomst, något som de flesta behöver.

Men det kräver också organisation och ledarskap. När man inte ser sina medarbetare varje dag måste det finnas andra sätt att ha koll på läget eller få feedback. De som jobbar hemifrån har ett ansvar på ett annorlunda sätt än när man sitter inne på kontoret varje dag. Men när man finner sin takt och har disciplin så kan detta vara drömjobbet. För det är ju inte bara i hemmet som det finns datorer.

När man jobbar i molnet eller på nätet så behöver man inte vara bunden till en viss plats. Många tar en lång semester i varmare länder men kan samtidigt fortsätta med sina projekt. För de flesta är webbaserat arbete ett sätt att få mer gjort, att vara effektiva och kreativa som aldrig förr.

Sigge