Högtryck för digitala privatdetektiver

Fiber optic cable running above ground in the British Countryside

Detektivromaner och polisserier på TV har aldrig varit så populära som de är nu. Den ena fantastiska lösningen efter den andra visas fram, och du vet aldrig vem som är den skyldige förrän precis i slutet. I verkliga livet så brukar det inte vara lika spännande, men idag finns det resurser för att lösa till synes omöjliga brott.

Ett område där kriminaliteten tagit fart är naturligtvis på nätet. Det är som bäddat för stölder och vandalism när alla kopplar upp sig till ett och samma medium. Men samtidigt så har tekniken gått framåt så mycket att det är möjligt att skydda sig ganska bra. Och när olyckan är framme så går det ofta att komma fram till vem som är den skyldige. Kanske inte lika glamoröst som på TV, men det brukar inte folk bry sig om i det verkliga livet.

Inte bara hjälp mot brottslingar

När det kommer till den digitala världen så är det mycket som kan ske. De flesta har någon gång i sitt liv klickat på fel knapp och allt bara försvann. Eller så har din enhet helt enkelt slutat fungera och du kan inte komma åt din information. Även i dessa situationer så finns det hjälp att tillgå. De digitala privatdetektiverna kan användas också för detta goda syfte. Ibas kan hjälpa dig att få tillbaka raderade sms.

Det är klart att dessa tjänster ofta används i samband med ett rättsfall eller andra liknande problem. Men eftersom möjligheten finns där så kan du alltid kontakta en specialiserad firma och få tillbaka din information. I vissa fall så handlar det om en tvist, där vissa löften eller hot skickats via sms eller datorer. Även om du har raderat dem så går det att få tillbaka dem, som en del av dina bevis mot den andra parten. Ibas är experter på brott och digitala bevis.

Brott i cybervärlden

Tyvärr försiggår det en hel del brott på nätet. En del personer använder sin ovanliga intelligens till att förstöra för andra genom att skicka virus och annat skräp. Andra hittar vägar att ta sig in i dina datorer eller server och stjäla information. Faktum är att stöld av information från företag, eller försök till att göra det, är relativt vanligt. Det är högtryck för digitala privatdetektiver enligt den här artikeln från Computer Sweden.

Det bästa är naturligtvis att göra allt du kan för att skydda dig mot intrång. Ett bra virusskydd som uppdateras regelbundet är basen. Sedan ska du lägga in användarnamn och lösenord på flera ställen, samt välja så kallade starka lösenord som inte är så lätta att knäcka. För de som använder molntjänster så finns även möjligheten att kryptera informationen. Rent allmänt så ska du vara försiktig och inte använda sajter som du inte är helt säker på.

94-6-2-elektroniska-spar-digitala-losningar

Digitala detektiver som löser brott

Det finns idag utrustning som kan spåra digital verksamhet mycket väl. Bara en sådan sak som cookies när du surfar på nätet. Alla är så vana vid det att det inte ens registreras, du klickar bara på Jag godkänner och fortsätter läsa. Men hela tiden så lämnar du spår efter dig. För en vanlig människa så betyder det kanske ingenting, men dessa spår kan vara en viktig ledtråd vid brott.

Helt klart så lämnar inte en cybertjuv cookie spår efter sig, de är allt för smarta för det. Men experterna kan ändå spåra dem, och flera har blivit funna. Som tur är finns det ett stort antal människor som använder sina hjärnor till att komma på sätt att hindra brottslighet. Och de verkar alltid ligga ett steg före. Sveriges Radio rapporterar i detta inslag om hur digitala bevis är viktiga vid allvarliga brott.

Ett enormt arbetsområde

Eftersom så gott som allt sker online nu för tiden så har dessa digitala privatdetektiver en hel del att göra. Vissa har specialiserat sig på internationella brott, och jobbar ofta för ett regeringsorgan. Andra driver eget eller sysslar mest med mindre stölder eller problem. Men det finns plats för alla eftersom nätet kan vara ganska så känsligt för intrång.

Det är alltså viktigt att göra vad du kan för att hindra någon att ta sig in. Antingen med ett virus eller för att stjäla din information. Ingen ska tro att de är så små och obetydliga att de inte behöver oroa sig. Det handlar inte alltid om stora affärer eller statshemligheter utan helt enkelt om att skada någon annan. Stöld av identitet kan drabba vem som helst, så skydda dina uppgifter noga. Ett sorts digitalt kassaskåp där du byter ut kombinationen med jämna mellanrum kan vara bra. Likaså goda vanor som du även lär ut till dina barn, som att aldrig ladda ner något från misstänksamma sajter.

94-6-3-mycket-jobb-for-digitala-privatdetektiver (1)

Mycket att göra för detektiverna

Det är inte bara i romanernas värld som en del detektiver jobbar dygnet runt. I det verkliga livet så sker det cyberbrott varje sekund, mer eller mindre grova. De har därför mycket att göra, och det finns ett verkligt behov av utbildade och erfarna digitala detektiver. Här finns möjligheten att lösa brott, samt att tillhandahålla viktigt bevis inför en rättegång eller annan tvist.

Att vara detektiv är ett tillfredsställande yrke eftersom du bidrar till att lösa brottsliga handlingar. Det är också ett viktigt jobb för att hålla efter alla brottslingar. Nätet har öppnat oerhörda möjligheter för effektiva affärer och handel. Men det är samtidigt viktigt att hålla det så fritt som möjligt från brottslingar. I alla fall ska det vara svårt för dem att agera och möjligheten att åka fast ska vara så stor som det bara går.

Framtidens yrkesval

Vem vet hur många utbildningar som kommer att inkludera cyberdetektiv som en del av kursen? Redan nu så har så gott som alla skolor datorer och IT som en viktig del av sitt schema. Alla använder datorer eller mobiltelefoner så gott som dagligen till att surfa eller jobba på nätet. det faller sig därför naturligt att brottsbehandling skulle vara en del av det stora hela. digitala privatdetektiver jobbar för högtryck och det behövs förstärkning.

 

Sigge