Detta är en företagshemlighet enligt lagen

Förr i tiden var den största risken som företagare att någon bröt sig in och stal ens företagshemligheter. Idag sker detta inte i samma utsträckning, istället är det ett faktum att många stölder sker genom att hackare tar sig in i systemet och stjäl filer och andra viktiga dokument som har med företaget att göra.

Det är viktigt att veta hur man kan skydda sig själv när man driver ett företag idag, speciellt om man använder datorer i verksamheten och är mån om att man ska kunna ta hand om problemet om det uppkommer. En stöld av företagshemligheter är tyvärr vanligt i samhället idag och detta är en företagshemlighet enligt lagen.

Människan arbetar mer och mer i sina mobiler och därför är även dessa en viss risk vad gäller att förlora viktiga dokument och kommunikation som exempelvis sms. Företaget ibas.se ger dig information om hur du får hjälp att återskapa raderade sms som annars skulle gått förlorade. Detta kanske inte tros vara så vanligt men det är ett faktum att det ofta sker och kan vara minst lika förödande för den som har förlorat ett sms privat som den som har gjort det via sin arbetsmobil. Det finns oavsett hjälp att få vilket är en stor trygghet.

Företagshemligheter och datasäkerhet i media

609-2

Detta är en företagshemlighet enligt lagen är en sökfras som många företagare använt sig av, speciellt om de hamnat i en situation där de känner sig osäkra på vad som gäller. Det är en trygghet att veta om något som skett eller kan definieras som företagshemlighet och vad man i sådant fall kan göra för att få hjälp. Stöld av företagshemligheter betalar sig sällan. Läs mer i den här artikeln från Göteborgs-Posten och få veta mer om vad en sådan situation kan innebära för dig. Självklart vill du ju inte att oärliga personer ska få möjlighet att utnyttja ditt företag för tråkiga syften.

Computer Sweden tydliggör i denna artikel vad IT-brottslighet och stöld av företagshemligheter innebär och detta ger ytterligare information till den som vill veta vilka regler och lagar som gäller. Det behöver ju inte handla om sofistikerade tjuvar utan kan likaväl vara att du vill veta vad som gäller om en medarbetare exempelvis bestämmer sig för att börja jobba för en konkurrent till erat företag istället.

Vill du ha ytterligare kött på benen och bli en riktig expert på området? Vad som räknas som en företagshemlighet utökas i lagen. Läs mer i denna artikel i Aftonbladet och informera dig ännu mer. Det händer hela tiden saker på området så att uppdatera sig om läget då och då är något som de allra flesta företagare har nytta av att göra.

Så gör du om du får problem

609-7-detta-ar-en-foretagshemlighet-enligt-lagen-3

Om du råkat ut för problem i form av raderade bilder, filer eller sms så finns det mycket hjälp att få. Hur man ska välja rätt företag för att få den hjälpen är dock något som flera företagare känner sig osäkra på. Som tur är så kan du använda dig av ett par tips för att bli säker på att du väljer rätt.

Tips för dig som ska välja IT-företag för att hämta raderade filer

  • Kolla runt med olika företag vilka priser de tar för att hjälpa dig. Naturligtvis är detta oftast inte något du kan välja mellan om du måste acceptera eller inte men du kan vara säker på att du inte spenderar mer än du måste om du gör en del efterforskningar. Gör sedan en budget för denna utgift, detta är smart att göra redan innan något problem uppkommer. Då är du väl förberedd för det om det värsta skulle komma att ske. Se till att det är en hållbar budget för detta så att du inte försätter dig i ett än större problem när du väl är i situationen.
  • Detta är en företagshemlighet enligt lagen. En fras som du måste ha koll på om du ska driva företag med medarbetare på ett framgångsrikt sätt. Fråga affärskontakter eller en mentor du har om du vill ha råd kring detta. Då vet du precis vad som gäller och hur du ska agera om filer försvinner eller något annat händer inom detta område. Kanske vet en affärskontakt också ett bra företag att vända sig till vid problem.
  • När du hittar ett företag som är experter inom området bör du genast söka på deras företagsnamn på nätet. Då kan du ta del av rekommendationer och omdömen som tidigare kunder lämnat om dem. Dessa kan vara smarta att läsa för alla som vill undvika oseriösa aktörer på marknaden. Kom bara ihåg att alltid läsa flera omdömen så att du kan skapa dig en tydlig bild av vad de har att erbjuda och om de gör ett bra jobb eller inte. En persons åsikt ger ju sällan hela bilden så att säga. Ser du något på nätet som kan innebära att företaget inte är ett bra val för dig så bör du överväga att välja ett annat istället. Det finns många bra alternativ på marknaden.
  • Se till att du läser avtalet ordentligt innan du skriver på något som förbinder dig att anlita detta företag för uppgiften. Då vet du precis vad som gäller och vilka rättigheter du har om något skulle gå fel under processens gång. Detta är en extra trygghet för alla som vill ta smarta beslut. Har du flera personer på ditt företag kan du med fördel be någon av dem att läsa avtalet med dig. Två personer som läser en viktig text är oftast mycket bättre än bara en person eftersom det är ett faktum att alla människor uppmärksammar olika saker då de läser. Även här måste du se till att fråga om något verkar oklart. Det är inte värt det att chansa när det kommer till något så viktigt som raderade filer av något slag. Du bör anlita ett företag som satsar på att ha goda kundkontakter i alla lägen, inte ett som undviker det.

Välgrundade beslut blir oftast de bästa

Magkänsla i all ära. Det blir i de allra flesta fall bäst resultat om du tänker igenom dina beslut noggrant. Detta kan gälla allt från privata ärenden som rent professionella. Saker som ”detta är en företagshemlighet enligt lagen” är såklart något som går att läsa sig till relativt enkelt medan andra ting är något man enbart kan få veta genom att prata med kunniga personer.

Oavsett vad det gäller så bör du tänka igenom ditt beslut kring vem du ska anlita för att återfå raderade filer ordentligt innan du bestämmer dig. Då kommer du säkert att få dem tillbaka på ett tryggt vis och du kan därigenom fortsätta din verksamhet på allra bästa sätt.

Det är utmanande och roligt att driva företag i en värld där mycket händer rent digitalt. Samtidigt innebär det också att du måste vara mer påläst än någonsin förut för att försäkra dig om att ditt företag hänger med gällande allt som har med datorer och digital information att göra. Gör du det så kan du driva ditt företag med tillförsikt och utnyttja den digitala världen på bästa sätt istället för att behöva oroa dig över vad som ska ske härnäst.

 

Profilbild

Sigge