Så fönsterputsar du på ett nytt och annorlunda sätt

En del tycker om att putsa fönster. På något sätt så ger det städningen ett extra lyft. Du blir glad av att ha rena fönster. Men detta gäller naturligtvis oavsett vem som putsar dem. För många är glada att lägga över detta ansvar på någon annan. Att hyra in en expert som susar genom hemmet och lämnar glasklara fönster efter sig. Det viktiga är ju att de blir rena.

Hur ofta du putsar fönstren kan variera ganska mycket. För de som bor i närheten av en stor väg kan det bli smutsigt efter kort tid. Avgaser och annat lägger sig som en hinna över glaset och är inte snyggt. Men om du bor ute på landet brukar det räcka med en rejäl genomgång ett par gånger om året. Sedan handlar det mest om underhåll.

Hjälp med att putsa fönstren

För den där stora genomgången kan det vara skönt att slippa göra det själv. När alla fönstren ska öppnas och varje liten kvadratmillimeter putsas. Samtidigt som du tar dig an fönsterkarmarna och allt annat runt omkring. För om det görs ordentligt kan det hålla i flera månader. Du kanske måste ta lite på utsidan av glaset eller om något barn sätter dit sina fingeravtryck. Men annars brukar det förbli rent bra länge. Söker du den bästa fönsterputs som finns i Västerås.

Nu är det dock inte bara fönstren som måste rengöras. Det spelar ingen roll hur fina dina fönster är om hemmet i övrigt inte är lika rent. Idag har det blivit så billigt att anlita någon för att ta hand om städningen att det är vanligare än aldrig förr. Det är inte längre en lyx utan något som passar in i en modern livsstil. Du får både tid och ork över för annat. Sådant som bara du kan göra, som att ta hand om dig själv eller tillbringa kvalitetstid med dina barn. Företaget Karolf utför hemstädning på hög nivå i Västerås.

958-2

Skinande rena fönster

De flesta experter rekommenderar att du investerar i en bra utrustning om du vill putsa fönstren själv. Som tur är kostar det inte så mycket, för det är ingenting sofistikerat som krävs. En ordentlig gummiskrapa är alltid bra att ha. Se till att det är rätt sort. De som är tänkta för badrum och golv är inte lika effektiva på fönstren. Annars är det egentligen bara rena trasor som behövs. Experternas bästa tips för fönsterputsning. Läs mer på den här sidan i Vestmanlands Läns Tidning.

Egentligen behöver du inte ens köpa fönsterputsmedel. Det går alldeles utmärkt med lite diskmedel utblandat med vatten. Du får bort den där feta hinnan som ofta lägger sig på utsidan av fönstren, och resultatet blir kristallklart. När det kommer till trasorna finns det också en del tricks som kan underlätta proceduren. Bland annat så är det bäst att undvika bomull. De luddar gärna av sig och det fastnar på fönstren. Istället ska du använda linne, som är det allra bästa materialet för att putsa fönster.

Så börja med att spraya diskmedelslösningen på fönstren. Du kan gärna vara generös. Ta sedan bort det hela med skrapan. Mjuka långa rörelser så du får med dig allt samman. Torka av kanterna med trasan- och fönstret är rent. Svårare än så behöver det inte vara. Naturligtvis kan det ta sin tid om det handlar om den stora vårrengöringen. Då du öppnar alla fönster och tar precis varenda sida av dem. Men det är så värt ansträngningen när du ser ut genom rena fönster. Östgöta-Correspondenten skriver i denna artikel om ett annorlunda sätt att få skinande rena fönster.

Traditionella och moderna metoder

Ofta är det gamla husmorstipsen riktigt bra. De är väl beprövade och grundar sig på naturliga ingredienser. Allt fler försöker undvika de allra starkaste rengöringsmedlen. Dels är det dåligt för dig själv och din familj. Men när de kommer ut i naturen kan det också göra stor skada. Istället vänder sig många till skafferiet. Här har du en hel del som kan vara effektivt vid städning.

För det måste ju bli rent också. Det räcker inte med att vara ekologisk och miljövänlig. Hygienen är minst lika viktig, alla bakterier och smuts måste bort. Expressen rapporterar här om fönsterputs med bikarbonat och ättika. Dessa ingredienser är också bra för att göra rent i badrummet. De har en fantastisk förmåga att lösa upp smuts och avlagringar. Avlopp, kakel och även fönster blir skinande rena och bakteriefria.

Ibland blir du fast i en rutt. Köper samma diskmedel och fönsterputs år efter år. Men det kan löna sig att tänka utanför det vanliga och välkända. Bikarbonat är starkt rengörande och bakteriedödande. Utan att skada dig eller naturen. Det samma gäller för ättika. Rena fönster på traditionellt sätt kan vara den moderna trenden. Många tar steget fullt ut och satsar på ett mer biologiskt liv.

958-3

Stor trivsel med rena fönster

Det är inte bara hygieniskt att ha ett välstädat hem och rena fönster. Hela familjen trivs bättre när det är rent och fint omkring dem. Inte så att det ska vara sterilt och begränsande. Det ska synas att någon bor i huset och alla måste kunna känna sig avslappnade. Men renlighet går så mycket djupare än om det ligger några tidningar framme på soffbordet. Det är en livsstil och något du gärna vill föra vidare till dina barn.

Att putsa fönster kan vara jobbigt. Men du måste inte göra det själv. Det är inte alls dyrt att anlita en städfirma för denna del av städningen. Eller så lägger du över all hemstädning på dem. I alla fall ett par gånger i månaden så att du kan få lite lugn och ro. Alla behöver ett rent hem. Men alla vill inte städa själva. Du kan göra olika avdrag som pressar priserna ännu mer. Med tanke på vad du får igen så lönar det sig ofta att låta andra städa hemmet och putsa fönstren.

Rena fönster året runt

Många börjar tänka på fönstren när vårsolen tittar fram. Det är egentligen då du ser all smutsen som allra bäst och det kan vara skrämmande. Om du håller efter dem regelbundet slipper du chocken när solen skiner på dina fönster. De kanske behöver en lite mer grundlig rengöring, men det är inte alls så farligt. Även på vintern går det att putsa fönstren om du använder spolarvätska eller något annat som hindrar vattnet från att frysa till.

En bra vana kan vara att putsa fönstren riktigt ordentligt på våren och sedan innan vintern kommer igång på allvar. Naturligtvis kan det vara skillnad beroende på var i landet du bor. Dels kommer vintern tidigare i de nordliga delarna. Men vissa områden är mer utsatta för avgaser och föroreningar. Om du gör rent fönstren riktigt noga ett par gånger varje år så blir det lättare att underhålla det där emellan.

Ta det som vana att putsa fönstren i ett rum med regelbundna mellanrum. Detta gör det lättare att få med sig alla fönstren och det blir inte ett så stort arbete. Helt klart kan du slippa allt som har att göra med fönsterputs genom att anlita en städfirma. Ofta blir det renare än om du gör det själv. Släpp in proffsen i hemmet, du kommer aldrig att ångra dig.

 

Profilbild

Sigge