Så drabbar stark konkurrens vinterförvaringen av båten

Alla som har båt vet att det är viktigt att ta hand om den året om. Även om den bara används under sommarhalvåret så är vinterförvaringen av yttersta vikt. Om nederbörd kommer åt båten kan den bli förstörd. Men även lite fukt kan få allt du har i båten att mögla. Det är därför viktigt att lägga upp den på ett bra ställe och se till att skydda den mot väder och vind.

Många båtklubbar hyr en äng eller låter ägarna lägga sina båtar tillsammans. De avsätter en helg för att dra upp alla båtar och delar på kostnaden av kran och andra maskiner som är till hjälp. Men hur du sedan skyddar din båt är upp till dig. Det finns bra och moderna lösningar som tar hand om din båt på allra bästa sätt.

Sluta tätt om båten

Det är klart att du bara kan dra en presenning över båten och hoppas på det bästa. Men det är lätt hänt att fukt ändå kommer in eller att vinden får tag på ett hörn av presenningen. Nu finns det bättre metoder som sluter tätt om båten och verkligen skyddar den hela vintern. Läs mer om plastkrympnings vinterförvaring av båtar och se om det kan vara något för dig.

Det är en enkel men genial uppfinning där du sveper in hela båten i plast. När den sitter på plats så värmer du upp den med en blåslampa. Detta får plasten att dra ihop sig och krympa, vilket gör att den sitter fast som ett andra skinn. Ingen fukt eller nederbörd kan ta sig in i båten. Du kan lugnt lägga upp den och inte oroa dig för din båt. Om du vill kunna komma in i den under vintern så går det att ha som ett blixtlås, det fungerar som en dörr. Du kan klicka för för att kontaktsidan.

1170-2

En stor investering

Att skaffa båt är något många drömmer om. Att vara fri och kunna komma ut i skärgården precis när du vill. Fiska hela dagarna eller bara ligga och sola. Kanske sova över där ute och somna till vågornas kluckande. Det är något alldeles speciellt att åka båt och verkligen vara nära naturen. Men samtidigt så kan det vara en stor investering. Det kostar både att köpa båten och sedan äga den. Det är skatter och båtplatser som ska betalas, för att inte tala om underhållet.

Göteborgs-Posten skriver här om att du bör komma ihåg att räkna in vinterförvaringen vid köp av båt. Det är en annan kostnad som kan bli ganska stor i längden. Har du inte plats hemma på tomten så måste du hyra in dig någonstans. Men alla dessa utgifter glömmer du bort så fort vårsolen tittar fram och det är dags för sjösättning. Då kommer du genast ihåg varför du skaffade båten och varför varje krona du lagt ner på den är värd sin vikt i guld. För många är båten deras sommarstuga, de tillbringar hela semestern med att vara ute på sjön. Det ger dem en enorm tillfredsställelse att vara ett med naturen.

Naturligtvis är det viktigt att beräkna kostnaden redan innan du skaffar båt. Annars kanske du upptäcker att det är en allt för stor investering. Tänk igenom allt som måste göras med en båt under ett helt år. Vinterförvaring, skrapning, sjösättning och så vidare. Sedan kan du fatta beslutet om det är värt att ha en egen båt. Många säger ja även när de beräknat kostnaden.

Problem med vinterförvaring av båten

Det gäller att ha en bra plats för båten att läggas upp under vintern. Dels för att den ska vara skyddad mot vädret, men även utom räckhåll för tjuvar. Det är inte ovanligt med inhägnade områden som är låsta för att ingen ska kunna ta sig in. I en båtklubb kan det vara lättare eftersom kostnaden inte blir så stor för en grupp. Om du bara har en gammal vanlig båt kanske du inte löper så stor risk att den ska bli stulen. Men vandaler bryr sig inte om pengar, så det är alltid bättre att vara försiktig.

Upsala Nya Tidning uppmärksammar här en gammal vinterförvaring av båtar som nu läggs ned. Det kan bli svårt när du haft en bra plats i många år och den plötsligt försvinner. Stark konkurrens kan skapa svåra situationer, det gäller även varv och båtar. Ett alternativ är att ta hem den på tomten, men då krävs det tillstånd från kommunen. Det är inte heller alla som har plats för en stor båt på uppfarten till huset. Därför kvarstår det faktum att innan vintern kommer måste du ordna en plats att lägga upp din båt. Låt det inte hänga i luften till sista minuten så du inte står där. Då kan det lätt bli mycket dyrare med båtplatsen eftersom du inte kan välja så mycket.

1170-3

Mycket roligt med en båt

En del tillbringar hela sin semester ute på havet. Lägger till i gästhamnarna för att fylla på vatten och duscha. Sover inne i båten och gungas till sömns av havet. Dyker från båten, solar på däck och bara njuter av sommaren. De säger att det är det verkliga livet och längtar hela vintern på att det ska bli dags för sjösättning.

Därför är det en ganska naturlig sak att förvara båten på bästa sätt under vintern. Det kan bli nog så fuktigt och kyligt, även i de södra delarna av landet. Därför måste du lära dig hur båten ska tas om hand. Ju mer energi och intresse du lägger ner på denna del av att äga en båt, desto längre kommer du att kunna glädjas åt den.

Det spelar ingen roll om du bor på båten dagar i sträck eller bara åker ut på dagsturer. Med en båt kan du komma i kontakt med hav och natur på ett unikt sätt. Du kan verkligen slappna av och ta det lugnt, det finns inte mycket mer att göra där ute. Förutom att fiska och sola kanske, men även det tar bara upp en del av dagen. Resten kan ägnas åt att vila och njuta.

 

Sigge