Nya tangentbord kan vara lösningen

Det är så gott som omöjligt att klara sig utan en dator. Varför du ska försöka är ett mysterium för många. Och det med rätta, det kan förenkla och förbättra rutinerna på ett företag något alldeles speciellt. I dag sitter de flesta vid en dator i alla fall delar av arbetsdagen. Många jobbar framför en skärm flera timmar i sträck, varje dag. Detta har medfört vissa behov och situationer som inte fanns för några årtionden sedan. 

Behoven handlar om den mänskliga kroppen. Det kan slita hårt på en person att sitta vid datorn hela dagen. Därför har begreppet ergonomi fått en fast plats i affärsvärlden. Det handlar om hur du sitter eller hur arbetsdagen påverkar dig fysiskt. Allt fler intresserar sig för det här, och utbudet har därför ökat dramatiskt. Nu för tiden kan du planera din arbetsplats runt personalen. De håller sig friskare och trivseln ökar. En vinnarsituation med andra ord. 

Vad som krävs på arbetsplatsen

Det är klart att de flesta inte klarar av att byta ut hela möblemanget. Om du verkligen vill förvandla arbetsplatsen till ett ergonomiskt paradis så kostar det en hel del. Ibland kan det löna sig, och många passar på när det ändå är dags att renovera. Ofta så kan en liknande förbättring leda till en explosiv produktivitet som snabbt betalar av allt du lagt ut. 

Men lika ofta så kan det vara de små detaljerna som gör stor skillnad. En kontorsstol som är anpassad till arbetaren, justerbar på olika sätt och vis. Eller så kan det vara skrivbordet. Många tycker det är befriande att kunna stå upp och jobba. Framför allt så vill de byta ställning och inte fastna på ett ställe. Andra gånger så är det något ännu mindre som kan vara till stor hjälp. Ergonomiska tangentbord kan vara lösningen. 

Alla dessa hjälpmedel bidrar till en bättre arbetsställning. Den så viktiga ergonomin respekteras och du försöker inte trycka in alla medarbetare i en och samma form. Det här gäller inte bara kontoren, även om det är en vanlig miljö där du sitter mycket. Fabrikerna har liknande situationer där ergonomiska hjälpmedel behövs. Bra sittlösningar för olika arbetsuppgifter. 

Vad är den så viktiga ergonomin?

Själva ordet kommer från grekiskan och är en kombination av arbete och naturliga lagar. Alla vet att du inte kan göra vad du vill med din kropp. Om du inte behandlar den väl så reagerar den, förr eller senare. Ergonomi är alltså läran om hur vad du gör påverkar din kropp. Som ett extremt exempel kan du tänka på barnen som jobbar i Asien med att knyta mattor eller väva. När de växer upp så har de inte längre raka ben. Arbetet har tvingat deras kropp att bli krum och förtvinad. 

Naturligtvis är detta inte fallet på normala arbetsplatser. Men det visar på hur viktigt det är att tänka på hur du sitter eller står på jobbet. Att skydda dig så mycket som möjligt från skador och förslitningar. De syns inte alltid med en gång, men med tiden så kommer du att märka av det. Då är det bra mycket bättre att investera i de rätta möblerna och utrustningen för din personal. Läs om de ergonomiska tangentborden i PC för Allas artikel

Ergonomi dygnet runt

Egentligen är det inte bara på jobbet som du bör tänka på din hållning eller ställning. Det finns bra och dåliga sätt att lyfta matkassarna på, eller andra saker som är en del av vardagen. Många har ett hemma kontor, där de jobbar eller gör andra saker på datorn. Även här kan det vara bäst att inreda med ergonomi redan från början. Det är inte alls så dyrt, utan är mer en fråga om att tänka efter före. Artikeln i Göteborgsposten diskuterar billiga möbler och ergonomi. 

Hälsa är viktigt, och allt fler tar hand om sig själva på ett mer aktivt sätt. Gymmen är fulla av människor som bara vill hålla sig i form. De vill orka med mer i livet, se bättre ut och undvika skador. Den här viljan att må bra måste sprida sig utanför gymmet, till allt du gör varje dag. Ergonomi på jobbet är ett måste, men även en viss tanke i hemmet lönar sig. 

Tangentbord och fotpallar förbättrar arbetsplatsen

Som företagare har du ett stort ansvar, samtidigt som du även vill lyckas med det du föresatt dig. Din personal är basen för framgång och många gör vad de kan för att medarbetarna ska trivas. Antalet sjukskrivningar minskar och du får en mer produktiv arbetsplats om du satsar på ergonomi. 

Ibland behövs det stora förändringar, beroende på hur det ser ut idag. Andra gånger kan ett tangentbord eller fotpall vara allt som behövs för att det ska fungera. Genom att satsa på din personal, på deras hälsa och välbefinnande, kommer du att se hur verksamheten går framåt på ett mer aktivt sätt. 

Sigge