Kampen mot dubbel bokföring

Egentligen är all bokföring dubbel så till vida att det handlar om två kolumner. Den ena är dina utgifter och den andra dina intäkter. Naturligtvis är det här en förenklad version av vad som egentligen sker med företagets ekonomi. Dubbel bokföring kan också ha att göra med bedrägeri, antingen öppet eller utan någon speciell baktanke. Något som tyvärr också är ganska vanligt runt om i världen, på olika nivåer. 

För ett helt vanligt företag så är det dock den vanliga bokföringen som prioriteras. Lagen säger att du måste bokföra precis allt, det ska vara full kontroll över din ekonomi. Och allting måste ha ett underlag, ett bevis för att siffrorna stämmer. Det här är något som de flesta lämnar över på en specialiserad firma, outsourcing som det också kallas. För du kan inte lämna ekonomin åt slumpen. Den är viktig både för dig och staten. 

Hitta rätt i bokföringsdjungeln

Det är inte så lätt att ta hand om bokföring själv. Speciellt när du har flera anställda och satsar på att utöka verksamheten. Även ett litet företag gör väl i att outsourca den här delen av företaget. För det lösgör tid och energi som du kan använda till annat som du är riktigt bra på. Vilket ofta är grunden till att du startade eget. Du kan komma långt med rätt redovisningsbyrå

En bra byrå kan ge dig det stöd du behöver för att gå framåt. De kan komma med bra förslag på skattereduktioner, se till att alla avgifter och skatter betalas in i tid och förhindra att du åker på straffavgifter. Det kan kännas tungt med ytterligare en utgift men det här är något du inte kan hoppa över. Myndigheterna kräver att du har allt under kontroll, men det finns även andra bra anledningar till att ta hand om din bokföring. En viktig del av verksamheten är saldo redovisning

För när allt är sorterat och uppställt så är det enklare för dig att ha en överblick. Allt hamnar i olika kategorier och du kan direkt se var pengar har gått ut eller in. Det underlättar när du vill göra en utvärdering av en kampanj eller rent allmänt se hur den senaste månaden varit. De här siffrorna ligger också till grund för eventuella banklån, satsningar eller projekt som du vill göra. 

När bokföringen inte fungerar

Vissa organisationer och företag är slarviga med sin bokföring. Då blir det snabbt rätt kaotiskt, och du kan missa flera viktiga datum. Det leder till böter och straffavgifter, vilket kan vara rätt höga utgifter. Och absolut onödigt, eftersom det inte är svårt att anlita en redovisningsbyrå om du inte klarar av att göra jobbet själv. 

En del ansvariga utnyttjar liknande situationer till sin fördel. Det är ett tillfälle för dem att skriva falska fakturor och rentav förskingra pengar. Ibland blir de upptäckta, och då kan det ta lång tid att nysta upp allt de har gjort. Det bästa är att se till att ingen har chansen att fuska, och då är schysst bokföring det första steget. Aftonbladet avslöjar problematisk bokföring i Stockholm

Det kostar pengar att fuska. Kanske inte för den som gör det, såvida de inte blir upptäckta. Men alla andra skattebetalare måste ju täcka över den brist på intäkter som staten drabbas av. Det här är naturligtvis en evig diskussion, där alla parter har sina egna intressen att bevaka. Nu för tiden är det inte lätt att driva en verksamhet och vara helt ärlig. Men det är ett val som alla måste göra.

När bokföringen ser dubbelt

Ibland är det inte direkt en fråga om att vilja bedra någon. Men begreppet dubbel bokföring kan ändå tillämpas på vissa situationer. Typ när du tar hand om dina egna intressen samtidigt som du försöker göra något för andra. Det kan vara extra svårt när det handlar om stora summor pengar. De har en tendens att göra det hela dunklare och mindre klart. Ministern som kämpar mot dubbel bokföring

Som tur är finns det folk som inte ger upp. De står för vad de tror på och kämpar mot bedrägeri eller felaktigheter. Framför allt så försöker de se den stora bilden. Inget land är helt ensamt, utan världen är sammankopplad som aldrig förr. Vad som sker i Sydamerika påverkar till och med lilla Sverige. Och då handlar det inte om moraliska frågor utan rent fysiska, relaterade till naturen. 

Alla kan göra något åt dessa försök på dubbel bokföring. På ett eller annat sätt kan du stödja de frågor som du tror på. En del gör det via ekonomiskt stöd. De ger en summa varje månad till de organisationer som är verksamma inom det område de är intresserade av. Andra är där och jobbar, sida vid sida med andra som tror på samma sak. 

Ha koll på din bokföring

Idag är det vanligt med molntjänster, och även så inom redovisning och bokföring. Det innebär att allt läggs upp i molnet, allt på sin plats. En fördel med det här är att du alltid har tillgång till dina siffror. Det spelar ingen roll var du befinner dig, eller vilken tid på dygnet det är. Du kan alltid koppla upp dig och se på de uppställningar du är intresserad av. 

Det här kan vara till nytta om du har kontor i olika världsdelar, till exempel. Även om alla befinner sig i samma land så är det praktiskt att ha bokföringen på en central plats, där alla kommer åt den. Det har blivit ovanligare att resa i tjänsten, men det förekommer fortfarande. Då är det också en fördel om du har siffrorna i molnet. Du behöver inte vänta på att kontoret ska öppna för att kunna använda dem. 

Allt det här sköter naturligtvis din redovisningsbyrå om. Det enda du behöver göra är att lära dig hur du kommer åt uppgifterna. Och hur de ska tydas, vilket kan ta lite träning. Be experterna förklara vad allting betyder och se till att du förstår det. För här har du basen för din verksamhet, en möjlighet att kontrollera vad som händer och sker. 

Sigge