Inte alla reser bort till påsk

Det är ganska skönt att skolåret delas upp i olika etapper. I vissa länder är sommarlovet mycket längre än i Sverige. Men å andra sidan så har de inte höst-, sport- eller påsklov. De här loven är lagom långa, och många väljer att resa bort i alla fall en del av tiden. Det är klart att inte alla reser bort till påsk. Speciellt inte nu när det till och med kan vara farligt. 

Påsken är en trevlig tid, bland annat för att våren då är i full sving. Allting är grönt och vackert, i alla fall mer eller mindre. Det kan fortfarande snöa under den här tiden, lite beroende på var i landet du bor. Men för det mesta är det fint och soligt. Dagarna är riktigt långa och du kan utnyttja den här tiden till olika aktiviteter.

Dags att pynta till påsk

En av de aktiviteter som många trivs med är att pynta hemmet inför påskhelgen. Vare sig du tänker resa bort eller inte så är det några veckor runt själva högtiden som lämpar sig för dekorationer. Du kanske tycker om att göra dem själv, att pyssla är alltid trevligt. Eller så köper du allt ditt pynt. En del skaffar nytt varje år som de sedan sätter upp tillsammans med de har sedan tidigare. Här hittar du allt till påsken

Vad slags pynt är det viktigt att få med sig? Kycklingar i olika storlekar och fasonger har sin givna plats till påsk. Gärna påskliljor också, antingen levande eller som motiv på gardiner och annat. Påskäggen blir bara större och mer intressanta för varje år som går. Vissa är gjorda av choklad, medan andra måste fyllas med godsaker och presenter som du själv väljer. Intressanta påskägg hos Bloomsbury Barn

Barnen tycker ofta det är roligt med påskpynt. De håller på och pysslar i skolan, och kommer stolta hem med nya alster. Även när de är vuxna och har egen familj så kanske du tar fram de där små dekorationerna som de gjorde själva. Eller så är det dags med en pysselkväll eller två, kanhända tillsammans med barnbarnen? Du kan aldrig ha för många dekorationer till påsk. 

Utnyttja din ledighet

En klar fördel med påsk är att du är ledig från jobbet. Inte lika länge som barnens lov, men i alla fall några dagar då du är fri. Om du har möjlighet kan du lägga till ett par semesterdagar och hinna med en härlig resa. Det är fortfarande för kallt i Sverige för att gå till stranden, men inte i andra länder. Vanligt med resor under påsken

Det senaste året har varit något annorlunda. Myndigheterna har uppmuntrat folk att stanna hemma. Att inte ge sig ut och resa, såvida det inte är absolut nödvändigt. Men det betyder inte att du bara ska sitta hemma på soffan. Du kan ändå utnyttja din ledighet till att göra olika saker med familjen. Ta er ut i skog och mark, utnyttja de lediga dagarna till max. 

En del har haft som mål att utforska den ort där de bor. Ungefär som du läser turistbroschyrer och guideböcker innan du reser utomlands. Ta reda på mer om historien bakom platsen och om det finns några minnesvärda ställen du ännu inte känner till. En och annan fika kan också vara ett sätt att skapa semesterkänsla. Beställ hem lite olika sorters mat, eller pröva på nya recept. 

Ingen påsk utan ägg

Tidigare var det vanligt att fasta innan påsken. Du fick inte äta kött förrän efter ett visst datum. Så när påsken kom var det härligt att kunna frossa i mat och framför allt då ägg. Den seden har blivit kvar, och än idag är äggen ett av de viktigaste inslagen på påskbordet. På något sätt har de blivit den främsta symbolen för påsken, och går igen på många olika ställen. 

Seden att ge bort påskägg är också en vanlig företeelse. Det är inte bara barn som tycker om att få presenter, fulla av godis och annat roligt. Många anordnar en skattjakt, där målet är att hitta påskäggen. Eller så kan du skicka dem på annat sätt till någon som du bryr dig om. Även digitala påskägg uppskattas av de som får dem. 

Förberedelser inför påsken

De flesta har en kartong i garaget eller uppe på vinden med påskdekorationer. En del gamla och kära, andra lite nyare eller hemgjorda. Men minst lika kära och välkomna, det är märkligt hur de känns som nya varje år. 

Sedan kan du alltid köpa till några nya varianter. Det finns så mycket roligt att välja mellan, utbudet av påskpynt blir bara allt större. Blanda gärna gammalt och nytt, det är så nya traditioner växer fram. Om du inte är så mycket för pynt kan det räcka med att välja något gult. För det om någonting signalerar att påsken är nära.  

Sigge