Stilister måste ha bred kunskap

Jobbet som stilist är varierat och intressant. Du träffar hela tiden nya människor och måste vara bra på att anpassa dig. När du är stor och berömd kanske det är du som bestämmer. Men för det mesta så har du vissa ramar inom vilka du ska hålla dig. Det betyder dock inte att du är helt bunden. En bra stylist är viktig för att det ska bli lyckat. 

Styling inkluderar flera olika delar. Hår, kläder, smink och allt annat som tillsammans ger en komplett look. Du kanske specialiserar dig på ett visst område, för det mesta är det flera stilister involverade för till exempel en fotografering. Alla har sin plats och utan dem blir det svårt att få till något. Det är klart att ju mer du kan desto bättre. Att ha bred kunskap är alltid bra, för du vet aldrig när den kommer till nytta. 

Välja den rätta stylisten

Det är alltså väldigt viktigt att ha en bra stilist. Någon som vet vad hen håller på med. Som kan tänka lite utanför det vanliga och ge dig det där lilla extra. Det är klart att du inte alltid är ute efter något sensationellt. Varje bild eller tillfälle har sin egen inriktning. Ibland ska det vara dämpat och traditionellt, andra gånger mer vågat eller trendigt. 

Och det är här som du verkligen ser vad en stilist går för. De kan anpassa sig till situationen, förstår instruktionerna och vet hur de ska förverkliga dina tankar. Med andra ord så klarar du dig inte riktigt utan dem. Alla de personer som jobbar bakom kulisserna är oerhört viktiga. Därför ska du aldrig underskatt vikten av att välja den rätta stilisten. För professionella samarbetspartner, kontakta https://www.ksting.com/sv/

När det inte fungerar

För att förstå hur pass viktiga stilisterna är kan du bara tänka på vad som händer när de inte är tillräckligt bra. När de inte förstår vad en person behöver eller vill ha, och inte ger dem det där lilla extra. Speciellt viktigt är det när något ska sändas på TV, för då är du helt utlämnad till kamerorna. Om du inte är stylad på rätt sätt kan du framstå som sjuk, tjock, tråkig eller något annat som du inte alls hade tänkt dig. 

Det är därför inte så konstigt att kändisar alltid har med sig sina egna stilister. De vill ha folk omkring sig som de kan lita på. Som förstår deras personlighet och vet hur de ska framhäva den. Bland annat handlar det om att dölja vissa fel och ta fram de bra sidorna. En liten mun kan bli större, midjan kan förminskas med rätt kläder, och så vidare. Aftonbladets artikel tar upp vikten av kunniga stilister. 

Lyssna på klienterna

Det är ett nära samarbete när du jobbar som stilist. Du måste förstå vad det är klienten är ute efter. Sedan är det upp till dig att göra det som krävs för att det ska bli verklighet. Ibland har du större frihet att göra som du vill, du får bara ett koncept du ska jobba med. Andra gånger är det detaljerade instruktioner som måste följas till punkt och pricka. 

För många stilister är det den här variationen som lockar. De trivs med olika uppdrag. Att hela tiden få pröva på något nytt, lära sig nya tekniker och jobba under helt olika förhållanden. Och med olika personer, vilket kan leda till nya bekantskaper. En del är jobbiga att ha att göra med, det är inte ovanligt med divor. Men många är intressanta och du kan verkligen bredda dina kunskaper. Trevlig artikel i Expressen om supermodellens ovanliga kostym. 

Övning ger färdighet

Jobbet som stylist kan handla om bra mycket. Redan när du går din utbildning så kan du välja en inriktning som verkar intressant. Hår och make-up, mode och trender, kanske bara hår, eller något annat som du tycker om. Det finns flera vägar att gå, och även om du börjar någonstans så kanske du hamnar på ett helt annat ställe. För mycket beror naturligtvis på vilka förutsättningar du har och vilka kunder du får. 

En del har läggning för en viss inriktning. De har nästan magiska fingrar som kan skapa den snyggaste make-upen du har sett, eller en viss frisyr. På bara ett par sekunder vet de exakt vilka kläder som passar en person, inte bara baserat på utseende utan även personlighet. Mycket av det här kan du lära dig, och erfarenhet är ett av de bästa verktygen. Men om du har det naturligt blir det enklare att gå vidare och bli så stor som du önskar. 

När du väl fått in ett ben i modevärlden blir det enklare att gå vidare. Om du blir känd för att jobba väl så leder det ena till det andra. Du kan registrera dig på en firma som förmedlar kontakter mellan kunder och så kallade hantverkare. Där läggs även dina recensioner upp, så för varje nöjd kund blir det lättare att få nya klienter. 

Jobbet som stilist

Det är intressant att jobba med människor, bland annat för att de är så olika. Samtidigt så är jobbet som stilist en chans för dig att skapa, att få uttrycka dina talanger. Många klienter lyssnar på sina stilister, för de vet att de kan sina saker. Återigen är det viktigt att bygga upp ett gott rykte. För behovet av stilister är stort, vare sig det handlar om smink, hår eller kläder. Någon som kan sina saker och som tar sina kunder på allvar. 

Sigge